Zabit ve Kumandan İle Hasbihal - Işık Kitabevi
Logo

  • Büyük Umutlar (Ciltsiz)
    Charles Dickens
    Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları

    Charles Dickens (1812-1870): Viktorya Dönemi İngilteresi'nin en önemli romancısı kabul ... 

  • Dünya ve Uzay
    Kirsteen Rogers, Corinne Henderson, Laura Howell
    İletişim Yayınları

    Dünyanın bir ucundan diğerine şaşırtıcı bir yolculuğa çıkıp, engin okyanusları, hayat... 

Türler » Tarih-İnceleme » Türkiye Tarihi » Zabit ve Kumandan İle Hasbihal

Zabit ve Kumandan İle Hasbihal


 

50.00 TL


Stok Durumu

Mevcut değil
Bu kitap stoklarımızda bulunmamaktadır, istekte bulunarak getirilmesini ve haberdar edilmenizi sağlayabilirsiniz.


 
Mustafa Kemal Atatürk / Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları
Tür: Türkiye Tarihi , Seri:Tarih

Mustafa Kemal Atatürk ün yazarlığı, askerliği ve devlet adamlığının gölgesinde kalmıştır. Oysa ki Mustafa Kemal daha Harp Akademisi nden mezun olduğu dönemlerde mesleki kitapçıklar yazdı, çevirdi. Devlet adamlığı döneminde de Nutuk unun yanı sıra Yurttaşlık Bilgisi ve Geometri kitaplarını kaleme aldı, tarih ders kitaplarının bazı bölümlerini yazdı.


Nuri Conker (1881-1937), Atatürk ün mahalle, okul, meslek ve silah arkadaşıydı. Trablusgarp ta, Çanakkale de ve Kurtuluş Savaşı nda beraberdiler. Yazdığı tek kitap olan Zabit ve Kumandan, Mustafa Kemal in Hasbihal i kaleme almasına vesile oldu. Cumhuriyet döneminde komutanlık, diplomatlık ve milletvekilliği görevlerinde bulundu.


1914... Osmanlı Devleti, Balkan ve Trablusgarp savaşlarından yeni çıkmıştır. Osmanlı ordusunun iki genç subayı, bu savaşlarda yaşanan başarısızlıklar üzerine kafa yormaktadır. İlkin Nuri Conker Zabit ve Kumandan kitabında, sorunları ve çözüm önerilerini gündeme getirir. Dostu ve meslektaşı Mustafa Kemal, bu kitabı okur okumaz, Zabit ve Kumandan ile Hasbihal i kaleme alır.
Birbirini bütünleyen ve pekiştiren bu iki kitabın başlıca temalarından biri iyi yöneticiliktir. Her ikisi de, ordunun yaşadığı başarısızlığın asıl çözüm adresi olarak, komuta kademelerini gösterir. Askerler için hem bilimsel birikimin hem de cesaret ve kendi başına karar alma başta olmak üzere, pek çok bireysel niteliğin önemini ve gereğini savunur.


Ancak çok geçmeden Osmanlı Devleti Birinci Dünya Savaşı na girince, Mustafa Kemal de kitabını bastırmayı ertelemek zorunda kalır. Buna karşılık iki dost, Çanakkale de Anafartalar ve Conk Bayırı nda, kitaplarında yazdıklarının sözde kalmadığını kanıtlar. Birlikleri zorlu muharebelerden büyük başarılarla çıkar.


Mustafa Kemal kitabını ancak, mütarekede döndüğü İstanbul da, 1918 sonunda yayımlar. Kitabın basımından altı ay kadar sonra da Anadolu ya geçerek İstanbul ile ilişiğini keser. Adı mütareke ve işgalle birlikte anılan Damat Ferit Hükümeti de kitabı toplattırarak imha eder.


Zabit ve Kumandan ile Hasbihal ilk baskısından sonra 1956 da, Hasan Âli Yücel tarafından İş Bankası Kültür Yayınları nın ilk kitabı olarak yayımlanmıştır. Atatürk ün doğumunun 125. yılı vesilesiyle hazırlanan bu yeni baskıda, Atatürk ve Conker in kitapları bir araya geliyor. Üstelik özgün ve sadeleştirilmiş metinleri ilk kez karşılıklı sayfalarda bir arada...

 
2. Hamur, karton, 200 sayfa, 2010
ISBN: 975-458 
 
 
 
 
     
     

Yeni Eklenenler

  • La Fontaine Masalları
    La Fontaine
    İnkılâp Kitabevi

    Jean de La Fontaine (1621), Fransız edebiyatının en önemli temsilciler...