Abdurrahman Hancı Buildings / projects 1945-2000 - Işık Kitabevi
Logo
Türler » Sanat » Mimarlık » Abdurrahman Hancı Buildings / projects 1945-2000

Abdurrahman Hancı Buildings / projects 1945-2000


 

525.00 TL


Stok Durumu

Mevcut
Stokta mevcut, ortalama 3 günde kargoya verilir.


 
/ Literatür Yayınları
Tür: Mimarlık

Hancı'nın tüm yapıtları bütün olarak incelendiğinde modern mimariye ödünsüz bağlılık malzeme ve ayrıntıya tam bir hakimiyet ve çağdaş Türk sanatçılarıyla devamlı işbirliği gibi nitelikler beliriyor. Uzun meslek yaşamında modern mimarinin giderek kuşkuyla karşılanması Post Modernist yaklaşımın Türkiye'de yaygınlaşması onu hiç etkilemedi. Başlangıçta inandığı düşünceleri sonuna kadar korudu. Bunun tutuculuk ya da esneklik yokluğu gibi algılanmaması gerektiğini bilinçli bir seçim olduğunu düşünüyorum. Mimarlığımızın genç kuşaktan birçok önemli isminin de yeniden modern mimarinin sade ve yalın çizgisini izlemesi onun tuttuğu yolun hala geçerli olduğunu göstermektedir. Bu tutarlılığını Hancı Bir MİMAT çizgisi oluşturduk diye nitelendiriyor ki doğrusu Hancı çizgisi olmalıdır.
Malzeme ve ayrıntıya hakim olması onun mükemmeliyet arayan bir uygulamacı olmasının sonucu olmalıdır. Mükemmeliyet modern mimari için her zaman aranan bir nitelik olmadığı halde Hancı mimarlığının olmazsa olmaz bir karakteristiğidir. Bu amaçla yapılarda ustalarla atölyelerde üreticilerle birlikte çalıştığı biliniyor. Mükemmeli aramada Sedad Eldem ve Nezih Eldem'e benzediğini düşünüyorum. Bugün mimarların uygulama projeleri hazırlamalarına detay bilmelerine ihtiyaçları olmadığını söyleyen öğretim üyelerinin bulunduğu bir ortamda bu özellik kuşkusuz az rastlanır bir niteliktir.
Hancı'nın hem kendi kuşağından hem sonraki kuşaktan meslektaşları arasında yapılarında çağdaş Türk sanatından en çok yararlanan mimar olması onun bir başka seçkin yönüdür. Bedri Rahmi Füreya Koral Erol Akyavaş özellikle Mustafa Pilevneli'yle yakın dostluklar kurmuş onlarla birlikte çalışmış onlardan yararlanmış ve yapılarında eserlerine yer vermiştir.

 
1. Hamur, karton, 231 sayfa, 2008
ISBN: 9789750404191 
 
 
 
 
     
     

Yeni Eklenenler

  • Çikolata Çikolata - Daha Fazla Çikolata!
    Elie Tarrab
    İnkılâp Kitabevi

    HEP DAHA FAZLA ÇİKOLATA İSTEDİĞİNİZİ BİLİYORUZ!

    Bir Başka Dünyanın Çocukları Köpekler - Köpek Sahiplenmek ve Bakımı
    Banu Aydın
    İnkılâp Kitabevi

    Şüphesiz “hayvan” deyince aynı şeyi anlamıyoruz.