Öğretmenler ve Polisler - TMT'nin Görünmez Kahramanları - Işık Kitabevi
Logo
Türler » Kıbrıs Kitapları » İnceleme-Araştırma » Öğretmenler ve Polisler - TMT'nin Görünmez Kahramanları

Öğretmenler ve Polisler - TMT'nin Görünmez Kahramanları


 

200.00 TL


Stok Durumu

Mevcut
Stokta mevcut, ortalama 3 günde kargoya verilir.


 
Ulvi Keser / Tulpars Yayınevi
Tür: İnceleme-Araştırma

Türk Mukavemet Teşkilatı (TMT)'de görev alan birçok meslek grubu mensubu Kıbrıs Türkleri dışında Kıbrıs Türk'ü öğretmenleri ve polisleri mercek altına alan bu küçük çalışmada ağırlıklı olarak birincil kaynaklara ulaşılmaya çalışılmıştır.

Ancak dönemin ve konunun hassasiyeti nedeniyle döne-mi yaşamış olan bazı kaynak kişiler açıklamada bulunmalarına rağmen isim vermekten kaçınmışlar, bazıları da yaklaşık 45–50 yıl önce meydana gelen faaliyetlerle ilgili olarak hafıza prob-lemi çekmektedir.

Bununla beraber özellikle Türk Mukavemet Teşkilatı'nda yönetici konumunda bulunan gerek Türkiye'de ve gerekse Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde kaynak kişilere ulaşılmış, çaprazlama sistemiyle anlatılanların doğruluğu farklı kaynak kişiler vasıtasıyla teyit edilmiştir. Ayrıca doğal olarak Kıbrıs Türk basını ve Türk basını incelenmiş, Kıbrıs Türk Milli Arşivi, Başbakanlık Cumhuriyet Arşivi, Bayrak Radyo Televizyon Kurumu Arşivi, TMT Arşivi, Kızılay Arşivi, bazı özel arşivler ve İngiltere Dışişleri Bakanlığı Arşivi'nde konuyla ilgili bulunan koruma altındaki belgeler de dikkate alınmıştır.

Bu çalışma ile Kıbrıs'ta 1 Nisan 1955 tarihinden başlamak üzere EOKA'nın adayı kan gölüne çevirdiği günden itibaren yaşanan kargaşa ortamı objektif bir şekilde ele alınmış, bu dönem içerisinde özellikle öğretmenlerin ve polislerin TMT'ye verdikleri destek ve katkı aktarılmış ve dönem tüm olumlu ve olumsuz yönleriyle ortaya konulmaya çalışılmıştır.

 
2. Hamur, karton, 232 sayfa, 2016
ISBN: 9786059238588 
 
 
 
 
     
     

Yeni Eklenenler

  • La Fontaine Masalları
    La Fontaine
    İnkılâp Kitabevi

    Jean de La Fontaine (1621), Fransız edebiyatının en önemli temsilciler...