Kürdistanda Dini Azınlıklar - Işık Kitabevi
Logo

  • Çağlar Boyu Quidditch
    Kennilworthy Whisp, J. K. Rowling
    Yapı Kredi Yayınları

    Hogwarts Kütüphanesi’nin en çok okunan kitaplarından biri olan Çağl... 

  • Kiraz Ağacı
    Gökçer Tahincioğlu
    İletişim Yayınları

    Tek bir hakkın olsa, unutmayı mı yoksa hatırlamayı mı seçerdin?"

    "Bir hayatım... 

Türler » İnsan ve Toplum » Sosyoloji » Kürdistanda Dini Azınlıklar

Kürdistanda Dini Azınlıklar


 

250.00 TL


Stok Durumu

Mevcut değil
Bu kitap stoklarımızda bulunmamaktadır, istekte bulunarak getirilmesini ve haberdar edilmenizi sağlayabilirsiniz.


 
Khanna Omarkhali / Avesta Yayınları
Tür: Sosyoloji

Editörlüğü Khanna Omarkhali tarafından yapılan Kürdistan’da Dini Azınlıklar: Ana-akımın dışında kalanlar adlı bu kitap Kürdistan’ın bütün parçalarında İslami ana-akımın dışında serpilip gelişen dini ortamların bir anlatımını içeriyor. Her ne kadar günümüzde Kürdistan, Kürtlerin ekseriyetinin inandığı İslamla ile son derece özdeş kılınmış olsa da burada çeşitli dini azınlık grupları da yaşıyor.
Derin ve hızlı değişimlerin olduğu bu dönemde, özellikle de son birkaç onyıllık dönemde çeşitli ekonomik, politik ve sosyal dönüşümler bütün Ortadoğu boyunca meydana gelmiştir. Şimdi Kürtler çok farklı siyasal koşullarda yaşıyorlar ve son birkaç onyıllık dönem boyunca söz konusu dinlerin her birinin siyasal manzarasında meydana gelen derin değişimler Kürt bölgelerindeki dini azınlıkları çeşitli yönlerde etkilemiştir. Dini azınlıklar hem Kürdistan’da hem de başka yerde her zaman ana-akımının dışında kalmıştır. Ortadoğu’da azınlık dinleriyle ilgili son yıllarda ortaya çıkan literatürün birçoğu Yahudi-Hıristiyan-İslami dini geleneğe ayrıldığı halde, pek çok öteki dini azınlık grup bu araştırmalarda sık sık gözden kaçırılmıştır. Şimdiye kadar Ortadoğu’da Hıristiyan olmayan ve Yahudi olmayan azınlıklarla ilgili çok ama çok az sayıda alan çalışması yapılmıştır. Kaldı ki verilen bursların ve aynı zamanda uluslararası insan hakları kurumlarının ağırlık noktaları öncelikle dini ve etnik azınlıkların hakları üzerine olmuştur. Irak, Türkiye, Suriye ve İran’ın anayasalarında dini özgürlükleri koruma da dahil insan haklarıyla ilgili bir beyan vardır ancak bütün bu ülkelerde diğer dinlere karşı İslama öncelik verilmektedir. Söz konusu beyan sadece anayasal düzeyde kalmaktadır. Öte yandan günlük hayatta dini azınlık gruplara mensup olanlar mesela istihdam sorunu, sosyal iletişim, ticaret gibi zorluklarla karşı karşıya kalmaktadırlar. Dahası Müslümanlar çoğu zaman pek çok dini azınlık gruplarının temsilcilerini kafir olarak adlandırmaktadır.

Ortadoğu’da farklı dini azınlık gruplar son onyıllarda devasa dinsel, siyasal ve kültürel dönüşümlere tanık olmuşlardır. 20. yüzyılın sonu ve 21. yüzyılın başları Kürdistan’ın bütün parçalarında önemli sosyal ve siyasal dönüşümlerin olduğu bir dönemdi. Bu sosyal ve siyasal dönüşümler arasında birçok göç dalgası da vardı. Bu göç dalgaları çoğu zaman ev-sahibi ülkeye yapılan iç göçler oluşturuyordu. Kaldı ki 21. yüzyılın dönemeci bireysel olduğu kadar kitlesel olarak da din değiştirmelerin (sözgelimi, Kafkaslarda Yezidiler; İran’da Ehli Hak) yaşandığı bir dönemdi. Bu da nüfus coğrafyasında özellikle de bölgenin dinsel haritasında büyük değişimlerin olmasına yol açtı.

 
2. Hamur, karton, 520 sayfa, 2014
ISBN: 9786059082075 
 
 
 
 
     
     

Yeni Eklenenler

  • La Fontaine Masalları
    La Fontaine
    İnkılâp Kitabevi

    Jean de La Fontaine (1621), Fransız edebiyatının en önemli temsilciler...