Bertolt Brecht Bütün Oyunları 6 - Işık Kitabevi
Logo

  • Anlaşılır Tuhaflık
    Hüseyin Yıldırım
    İthaki Yayınları

    Anlaşılır Tuhaflık

    Yabancı bir kadın, sahipsiz bir çocuk ve kaçak bir adamın... 

Türler » Edebiyat » Oyun-Senaryo » Bertolt Brecht Bütün Oyunları 6

Bertolt Brecht Bütün Oyunları 6


 

300.00 TL


Stok Durumu

Mevcut
Stokta mevcut, ortalama 3 günde kargoya verilir.


 
Bertolt Brecht / Mitos Boyut Yayınları
Tür: Oyun-Senaryo

Küçük Burjuvanın Yedi Ölümcül Günahı / Horasyalılar ve Kuriasyalılar /

Carrar Ana'nın Silahları / III. Reich'ın Korku ve Sefaleti /

Küçük Burjuvanın Yedi Ölümcül Günahı (Ç.: Yılmaz Onay) Fransa'da sahnelenmek üzere yazılmış ve orada Nisan 1933'de sahnelenmiş bir bale eseridir. Bu eserde metalaşan aşk teması işlenir. Oyunda, yedi tabloyla, para kazanıp memlekette kalan ailesine bir ev yapmaları amacıyla para gönderebilmek için büyük kente gelen küçük bir dansçının öyküsü anlatılır. Şarkıcı ve koro olarak sahnede bulunan aile, olayı yorumlar; şarkıcı zaman zaman da olayın içine girer. Katolik anlayışına göre, kişiyi Tanrının merhametinden yoksun bırakan ve onu ebedi lanete uğratan 7 ölümcül günah vardır: İffetsizlik-Tamah-Öfke-Acımasızlık-Kıskançlık-Gurur-Doymazlık. Brecht eserini bu temel günahlar üzerine değil, insanları burjuva toplum içinde barınamaz hale getiren davranışlar üzerine kurmuştur.

Horasyalılar ve Kuriasyalılar (Türkçesi: Yılmaz Onay) Oyunun konusu, bir antik Roma söylencesinden alınmıştır. Roma ile Alba Longa kentleri arasında sınır anlaşmazlığından çıkan savaş, kuvvetçe birbirine denk olan, Roma adına üçüz kardeş Horaslar, Alba Longa adına da başka bir üçüz kardeş Kuriaslar tarafından yürütülür; savaş uzun süre sonuçsuz kalır. Sonuna doğru, Horasların üçüzünün ikisi ölür, Kuriasların üçüzlerin üçü ise yaralanır; tek kalan Horas, yaralı olan rakiplerini yok etmek için önce kaçar, yaralı rakipleri onu kovalarlarsa da, herbiri tek tek ona yetişebildiğinden, bu kurnazlığı sonucu hepsini sırayla öldürür. Her kahraman bir orduyu temsil etmektedir. Brecht bu öyküyle, savaşların yalnızca eşitsizlik olduğundan çıkmadığını, eşitlik halinde de çıktığını söylerken, özet olarak hilenin bir şeyi kanıtlamadığını, raslantısal olduğunu ve öğreticiliğinin az olduğunu, yalnızca hile öğretmenin zavallıca bir iş olacağını gösterir; ayrıca, "saldırı savaşı" ile "savunma savaşı"nın ayrı anlamlarını özellikle vurgulamayı amaçlar.

Carrar Ana'nın Silahları (Türkçesi: Yılmaz Onay) Oyun, Kuzey İspanya'da Basklı bir balıkçı köyündeki bir balıkçı evinde Nisan 1937'de bir gece süresi içinde geçer.

Bu savaşta Halk Cephesine katılmış kocasını kaybetmiş olan iki yetişkin oğula sahip anne Carrar, çocuklarının savaşa katılmaması için direnir; oysa, 20 yaşındaki büyük oğlu Juan, sevgilisi ve köyün delikanlıları tarafından Franco'ya karşı savaşmak için baskı altındadır. Kadın oğlunu bu işten uzak tutmak için onu her gün denize balık avlamaya gönderir. Juan gece de denizdedir ve evin penceresinden onu izlemektedirler. Eve ansızın, milis güçlerinde çarpışan kadının erkek kardeşi İşçi Pedro gelir; Carrar Ana'nın sakladığını bildiği silahları almak için gelmiştir. Kadın silahları vermemekte direnir. Bu tartışma sırasında denizdeki Juan'ı izleyememişlerdir; bir süre sonra eve Juan'ın cenazesi getirilir; onu Franco güçleri vurmuştur. Bunun üzerine Carrar Ana düşüncelerini değiştirir ve savaşa katılacağını haykırır.

III. Reich'ın Korku ve Sefaleti (Ç.: Yılmaz Onay): Bu oyun, birbirinden bağımsız 29 epizoddan oluşan bir belgesel oyundur. Brecht, 1934'ten başlayarak Hitler Almanya'sına ait basından ve görgü tanıklarından malzeme toplamaya başlamış ve bu malzemelerden III. Reich'ın Korku ve Sefaleti'ne ait öyküleri ortaya çıkarmıştır.

 
1. Hamur, Ciltli, 279 sayfa, 2000
ISBN: 975-8106-62-8 
 
 
 
 
     
     

Yeni Eklenenler

  • La Fontaine Masalları
    La Fontaine
    İnkılâp Kitabevi

    Jean de La Fontaine (1621), Fransız edebiyatının en önemli temsilciler...