Kamus-i Türki (Türkçe Alfabeye Göre Sıralanmıştır) - Işık Kitabevi
Logo

  • Neyse
    Emrah Kabba
    İndie Yayınları

    “Hayatımı tek bir kelimeyle özetleyecek olsam o “neyse” olurdu. İyisi de k... 

Türler » Referans-Kaynak Kitap » Sözlük » Kamus-i Türki (Türkçe Alfabeye Göre Sıralanmıştır)

Kamus-i Türki (Türkçe Alfabeye Göre Sıralanmıştır)


 

455.00 TL


Stok Durumu

Mevcut değil
Bu kitap stoklarımızda bulunmamaktadır, istekte bulunarak getirilmesini ve haberdar edilmenizi sağlayabilirsiniz.


 
Şemseddin Sami / Alfa Yayıncılık
Tür: Sözlük

Aslen Arnavut kökenli olan Şemseddin Sami Türk milliyetçiliğinin ilk biçimlerinden olan Osmanlıcılığın önemli isimlerinden biriydi; Osmanlı devletinin güçlenmesi için modernleşmesi gerektiğini savunmuş ve bunu başarmanın yollarından biri olarak geniş imparatorluğun ortak dili olan Türkçenin önemini öne çıkarmıştı. Bu uğurda da Türkçeyi inceleyip modernize etmek ve geliştirmek amacıyla epey çaba harcamıştır. Dilin sadeleşip Türkçeleşmesini savunan, bunun için gerekirse Türkçenin en eski kaynaklarına ve Doğu Türkçesine (Çağataycaya) başvurulmasını öneren Şemseddin Sami’nin  Kâmûs-ı Türkî adlı eseri Türkçenin modern anlamdaki ilk derli toplu sözlüğüdür.

Genç Türk okurlarının, orijinali Arap harflerine göre sıralanmış olan bu çok önemli ve hacimli sözlüğü kullanmakta zorlanması üzerine, arayıp bulmayı kolaylaştırmak amacıyla ilk kez Latin harflerine göre dizilmiş halini sunuyoruz.


Türkçe'nin kelimelerini en geniş ölçüde ortaya koyup öne çıkarmağa çalışan müellifin dil ve lügat zihniyetini, bilhassa kendisini en fazla meşgul etmiş olan Arapça ve Farsça kelimelerin ne nisbette lügate gireceği mes'elesinde aldığı tavırda buluruz. Bu mes'elede Şemseddin Sâmî menşe' fikri yerine, onları dilde kullanılma ve yaşı-yan bir unsur teşkil etme ölçüsüne göre ele alan bir görüş ile hareket ederek dilimizdeki kullanılış sahalarının genişliği ve yaygınlığı nisbe-tinde Türkçe'nin malı sayar. Dili içindeki aslî ve yabancı menşe'li kelimeler ile birlikte bir bütün kabûl eder. Bir lugatin, âit olduğu dilin kelime servetini tam ve gerçek bir sûrette aksettirebilmesi için, o dilin aslî kelimeleriyle birlikte, kullandığı yabancı kelimeleri de göstermesini şart görür.

 
1. Hamur, karton, 1264 sayfa, 2021
ISBN: 9786254491665 
 
 
 
 
     
     

Yeni Eklenenler

  • Çikolata Çikolata - Daha Fazla Çikolata!
    Elie Tarrab
    İnkılâp Kitabevi

    HEP DAHA FAZLA ÇİKOLATA İSTEDİĞİNİZİ BİLİYORUZ!

    Bir Başka Dünyanın Çocukları Köpekler - Köpek Sahiplenmek ve Bakımı
    Banu Aydın
    İnkılâp Kitabevi

    Şüphesiz “hayvan” deyince aynı şeyi anlamıyoruz.