Türkçe Eğitiminde Ölçme ve Değerlendirme - Işık Kitabevi
Logo

Türler » Eğitim » Türkçe Eğitiminde Ölçme ve Değerlendirme

Türkçe Eğitiminde Ölçme ve Değerlendirme


 

285.00 TL


Stok Durumu

Mevcut
Stokta mevcut, ortalama 3 günde kargoya verilir.


 
Ali Göçer / Pegem Akademi Yayınları
Tür: Eğitim

Türkçe eğitim ve öğretiminin niteliğini artırmak bugün en önemli gayemiz olmalıdır. Eğitim ve öğretimin niteliğini belirleyen en önemli unsur, sürecin tüm aşamalarında kendine yer bulan ölçme ve değerlendirmedir. Ölçme ve değerlendirme çalışmaları ile öncelikle eğitimin istenilen şartlarda ve seviyede gerçekleşmesine ortam hazırlanmakta ve sonuçta hedef kitlenin belirlenen kazanımlara ulaşıp ulaşmadığı belirlenmektedir. Öğrencilerin donanımlı bir şekilde bir üst sınıfa veya bir üst eğitim kurumuna geçmesinin belirleyicisi de değerlendirme olmaktadır. Uzun vadede düşünüldüğünde ölçme ve değerlendirme hem bireylerin meslek ve sosyal yaşamlarına hazırlandıkları eğitim süreçlerinin biçimlendirilmesinde hem de öğrenme-öğretme sürecinde öğrencilerin üst düzey beceriler kazanmalarına ve sürecin verimli bir şekilde tamamlanmasını sağlayan bir uygulamalar yumağıdır.

Bireyin bugünkü durumu bilinmeden yarınki durumu hakkında konuşmak mümkün değildir. Öğrencilerin bilgi, beceri, tutum ve alışkanlık düzeyleri belirlenmeden onları bir durumdan daha iyi bir duruma getirmeye çalışmak, bulanık suda balık avlamaktan farksızdır. Ölçme ve değerlendirme konusunda yetkinleşmeyen öğretmenler, öğrencilerin neyi, nasıl ve ne kadar öğrendiklerini/öğrenebileceklerini bilmeden, öğrencilerine yeterince faydası olamayacak öğretmenlerdir. Öğretmenlerin öğrenme ve öğretme sürecine hâkim olmaları için ölçme ve değerlendirme çalışmalarının yürütülmesine dair bilgi ve birikim sahibi olmaları gerekir. Kendi öğretmenlerinin yaptıklarını örnek alarak geleneksel ölçme ve değerlendirme anlayışıyla hareket etme dönemi artık kapanmalıdır. Süreçte konunun, kazandırılacak becerinin ve hedef kitlenin özelliklerine uygun ölçme araçları kullanarak çağdaş bir yaklaşımla değerlendirme yapmak gerekir.

Elinizdeki bu çalışma ile Türkçe eğitimiyle sınırlı olmak üzere yapılacak değerlendirme uygulamalarına değinerek öğrenme ve öğretme sürecinin verimliliğinde ölçme ve değerlendirmenin önemine ve belirleyiciliğine işaret edilmiştir. Böylece, programdaki ölçme ve değerlendirme yaklaşımı çerçevesinde yeni anlayışların Türkçe eğitimi uygulamalarında yer alması için kapı aralanması amaçlanmıştır.

Bu çalışmada, Türkçe dersi öğrenme ve öğretme uygulamalarının biçimlendirilmesi ve sürece yön verilmesinde önemli işlevlere sahip olan ölçme ve değerlendirme uygulamalarına değinilmiştir. Ayrıca, öğrencilerin sahip oldukları dilsel, zihinsel ve sosyal becerilerini keşfederek etkili bir şekilde kullanmalarında ölçme ve değerlendirmenin önemine de işaret edilmiştir. Çalışmanın, Türkçe öğretmeni adaylara ve Türkçe öğretimiyle uğraşan eğitimcilere yararlı olacağı düşünülmektedir.

 
2. Hamur, karton, 382 sayfa, 2014
ISBN: 9786053648079 
 
 
 
 
     
     

Yeni Eklenenler

  • Çikolata Çikolata - Daha Fazla Çikolata!
    Elie Tarrab
    İnkılâp Kitabevi

    HEP DAHA FAZLA ÇİKOLATA İSTEDİĞİNİZİ BİLİYORUZ!

    Bir Başka Dünyanın Çocukları Köpekler - Köpek Sahiplenmek ve Bakımı
    Banu Aydın
    İnkılâp Kitabevi

    Şüphesiz “hayvan” deyince aynı şeyi anlamıyoruz.