Kıbrıs Türk Milli Mücadelesi ve Bu Mücadelede TMT'nin Yeri (3 Cilt) - Işık Kitabevi
Logo

  • Büyülü Parmak
    Roald Dahl
    Can Çocuk Yayınları

    "Ama avlanmak dendi mi, benim tepem atar. Birinin ava çıkması aklımı başımdan alır. Bö... 

  • Sinemanın Tüm Öyküsü
    Philip Kemp
    Hayalperest Yayınevi

    Sinema dünyayı değiştirdi. Teknoloji izin verir vermez film yapım sanatı, önceki ... 

Türler » Kıbrıs Kitapları » Makale-Deneme-Derleme » Kıbrıs Türk Milli Mücadelesi ve Bu Mücadelede TMT'nin Yeri (3 Cilt)

Kıbrıs Türk Milli Mücadelesi ve Bu Mücadelede TMT'nin Yeri (3 Cilt)


 

90.00 TL


Stok Durumu

Mevcut
Stokta mevcut, ortalama 3 günde kargoya verilir.


 
Kolektif / Kıbrıs TMT Derneği
Tür: Makale-Deneme-Derleme

31 Ekim-5 Kasım, 2011 tarihlerinde, Kıbrıs Türk milli mücadelesi ve bu mücadelede TMT’nin Yeri Sempozyumu, Kıbrıs Türk Mücahitler Derneği ile TMT Derneği’nin KKTC’deki üniversitelerle birlikte düzenlediği “II. Uluslararası Kıbrıs Türk Milli Mücadelesi ve Bu Mücadelede TMT’nin Yeri” adlı sempozyum, YDÜ’de Yakın Doğu Turizm ve Seyahat İşletmeleri organizasyonuyla törenle başladı.

Sempozyumda değişik konularda 80 civarında bildiri sunuldu.Sempozyum Genel Koordinatör İsmail Bozkurt başkanlığındaki Düzenleme Kurulu, Ali Nesim (Koordinatör), Harid Fedai (Koordinatör), Mustafa Kemal Ekdal (Sempozyum Sekreteri), Şenol Bektaş (YDÜ Temsilcisi), Oğuz Karakartal (UKÜ Temsilcisi), Naciye Doratlı (DAÜ Temsilcisi), İhsan Tayhani (LAÜ Temsilcisi), Erdal Onurhan (ODTÜ KKK Temsilcisi) ve Demiray Doğasal (GAÜ Temsilcisi)’dan oluşudu. Açılış Konuşmalarında;

BOZKURT
Sempozyum Düzenleme Kurulu Genel Koordinatörü İsmail Bozkurt açılışta yaptığı konuşmada, bu sempozyumu ikinci defa gerçekleştirmekten gurur duyduğunu söyledi.
Kıbrıs Türkü’nün milli mücadelesinin 1878’de bu toprakların Osmanlı İmparatorluğu’ndan koparılmasıyla başladığını ve bugün hala devam ettiğini anlatan Bozkurt, mücadelenin bel kemiğinin ise TMT olduğunu belirtti. Bozkurt, milli mücadelede yapılanları bir bütün olarak ele alacakları sempozyumun amacının tamamıyla akademik olduğunu ve konuyla ilgili çalışmalara ön ayak olmak istediklerini söyledi. İsmail Bozkurt, verilen mücadelede efsanevi olaylar yaşandığından “hamasete açık” olduğunu belirtti. Sözlü tarihe de önem verdiklerini ve olayları yaşayanlara anılarını dile getirmek üzere sempozyumda yer verdiklerini kaydeden Bozkurt, özellikle spesifik konulara girmeye çalıştıklarını söyledi.

Bozkurt, şöyle devam etti:
“Bu mücadelede yer alan kişiler artık bugün yaşlandı. Bir şekilde bu mücadelede yer alan en genç kuşak bugün 70 yaşın üzerindedir. Bu mücadeleye katkı koyan kişilerin sayısı 10 bini bulamaz. Bu 10 bin kişiyle sözlü tarih çalışması yapılması çok kolay olur. Ama maalesef bu yapılmadı.”
Birçok TMT’cinin, gizlilik konusunda ant içtiği için bugün hala konuşmadığına da dikkat çeken Bozkurt, “Bundan dolayı kötü niyetlileri, kötü örnekleri cımbızlayıp yayıyorlar. Bu nedenle sözlü tarih çalışması, tek elden devlet tarafından yapılmalı. Üniversiteler, devletin katkısıyla bir kalıcı sözlü tarih çalışması platformu yapabilir” dedi.

İsmail Bozkurt, “imece” yöntemiyle hayata geçirdikleri sempozyuma katkı koyan üniversitelere, Cumhurbaşkanlığı’na, Meclis Başkanı’na, Başbakana, Turizm Çevre ve Kültür Bakanlığı ile diğer kurum ve kuruluşlara teşekkür etti.

BEKTAŞ
YDÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şenol Bektaş da, böylesi bir sempozyuma ev sahipliği yapmaktan onur duyduklarını söyledi. Bektaş, adanın 1878’de İngiltere’ye devredilmesi sonrasında Rumların adanın kendilerine kaldığı beklentisi içine girmesiyle suskunluğunu bozan Kıbrıs Türk halkının ileri gelenlerinin, örgütlenmeye başladığını kaydetti.

Bektaş, İngilizlere güvenini yitiren Kıbrıs Türklerinin birbirinden habersiz yer altı örgütleri kurduğunu ve dönemin Kıbrıs Türk liderliğinin girişimleriyle bu mücadelenin tek bir yeraltı örgütü tarafından yürütülmesini uygun görmesiyle Rauf Denktaş, Burhan Nalbantoğlu ve Kemal Tanrısevdi’nin TMT’yi Kasım 1957’de kurduğunu söyledi.

TMT’nin 1958’de Türkiye’den gelen komutanlarla daha da güçlenip Türkiye ile kenetlendiğini kaydeden Bektaş, o gün atılan kıvılcımın Kıbrıs Türkü’nü bugün KKTC bayrağı altında özgür bir şekilde yaşamasına imkan sağladığını belirtti.

Bektaş, şöyle devam etti:
“Kıbrıs Türk halkının mücadele tarihinde TMT olgusu çıkarılırsa, tüm mücadele çöker ve yazılamaz hale gelir. TMT, KKTC’nin temelini ve beton iskeletini temsil eder. TMT’de her Kıbrıslı Türk ailesinin bir ferdi mutlaka vardır. Kıbrıs Türkü kendi bağrından çıkan TMT’siyle gurur duymaktadır” dedi.

Kıbrıs Türk Mücahitler Derneği ile TMT Derneği’nin KKTC’deki üniversitelerle birlikte düzenlediği “II. Uluslararası Kıbrıs Türk Milli Mücadelesi ve Bu Mücadelede TMT’nin Yeri” adlı sempozyumunda açılıştan sonra oturumlarla devam etti.

Açılışın ardından ilk oturumda “Kıbrıs Türk Milli Mücadelesi’nde Rauf Denktaş’ın yeri”, “TMT’de uygulanan psikolojik savaş teknikleri ve usulleri”, “Namık Kemal’in Kıbrıs Türk Tiyatrosu ve Kıbrıs Türk Milli Mücadelesi’nin gelişimindeki rolü”, “TMT’nin bereketçileri: Vehbi Mahmutoğlu, A. Oğuz Kotoğlu ve Reşat Yavuz Kaptan”, “1958-1963 yılları arasında TMT atış poligonları”, “TMT’nin gizli kahramanları” konulu bildiriler sunuldu.

Öğle arasından sonra devam eden oturumlarda ise “Türk dünyası tarihçilerinin işbirliğinde Azerbaycan’dan yapılan bir değerlendirme”, “Bir direnişin doğuşu”, “ENOSİS’i önleyen örgüt: TMT”, “TMT öncesi Kıbrıs Türkleri’nin durumuna dair Türkiye’nin Kıbrıs konsolosluğunca hazırlanan bir rapor ve düşündürdükleri”, “Dr. Burhan Nalbantoğlu’nun TMT’deki yeri ve önemi”, “TMT’nin yapılanması ve Baf 2. Serdarı Esat Fellahoğlu’nun anıları”, “Milli Mücadele yılları ve özgürlük için uçan çelik kanatlı kartal (Şehit Pl.Yzb.Gültekin Şengör)”, “Kıbrıs Türk mücadele yolunun özgürlüğü”, “Kıbrıs Türkü’nün mücadelesinde Tiyatro ve sanat”, “Kıbrıs Türk milli mücadelesinin Rus-Sovyet Matbuatında yeri” konuları ele alındı.

 
1. Hamur, karton, 1268 sayfa, 2014
ISBN: 9786054598106 
 
 
 
 
     
     

Yeni Eklenenler

  • Çikolata Çikolata - Daha Fazla Çikolata!
    Elie Tarrab
    İnkılâp Kitabevi

    HEP DAHA FAZLA ÇİKOLATA İSTEDİĞİNİZİ BİLİYORUZ!

    Bir Başka Dünyanın Çocukları Köpekler - Köpek Sahiplenmek ve Bakımı
    Banu Aydın
    İnkılâp Kitabevi

    Şüphesiz “hayvan” deyince aynı şeyi anlamıyoruz.