Çocuklar İçin Bach - Işık Kitabevi
Logo
Türler » Edebiyat » Roman » Çocuklar İçin Bach

Çocuklar İçin Bach


 

75.00 TL


Stok Durumu

Mevcut
Stokta mevcut, ortalama 3 günde kargoya verilir.


 
Helen Garner / Yapı Kredi Yayınları
Tür: Roman

Türk okurlarının ilk kez tanışacağı Avustralyalı Helen Garner (1942) edebiyatın, roman, kısa öykü, senaryo, deneme gibi çeşitli türlerinde ve edebiyat dışı alanda ürün vermiş verimli bir yazar. 2006'da Melbourne Edebiyat Ödülü'ne, 2016'da Windham-Campbell Ödülü'ne, 2017'de ise denemeleriyle Indie kitap ödülüne layık görülmüştür. Avustralyalı eleştirmen ve akademisyen Don Anderson, romanı, içlerinde Hemingway'in Güneş de Doğar ve Fitzgerald'ın Muhteşem Gatsby gibi yapıtlarının da olduğu "İngiliz dilinin mükemmel dört kısa romanıyla" aynı sıraya yerleştirmiştir.

Garner'ın ikinci romanı olan ve ilk kez 1984'te yayımlanan Çocuklar İçin Bach, Melbourne'ün bir banliyösünde iki oğullarıyla yaşayan genç bir çifte odaklanıyor. Dexter ve Athena birbirini seven, biri ağır otizmli olan oğullarının bakımını üstlenmiş, kendi kendilerine yeten bir çifttir. İstikrarla sürdürdükleri bu düzen, uzun yıllar sonra bir gün Dexter'ın üniversiteden arkadaşı Elizabeth'in hayatlarına girmesiyle sarsılır. Elizabeth yanında, müzisyen sevgilisini, annelerinin ölümünden sonra yalnız kalan kız kardeşini ve sevgilisinin kızını da getirmiştir. Fox çiftinin sakin, huzurlu ve yalın hayatı bu insanları yavaşça içine çeker. ("Arka kapı hep açıktır") Oysa Elizabeth'in Rock müzik, evlilik dışı ilişkilerle dolu, dağınık ve rastgele bu dünyası Fox çifti için tekinsiz olduğu kadar tehditkârdır da... Aileyi dış dünyadan koruyan kabuk yer yer kırılmaya, çatlamaya başlar.

Adını, Harold Davies'in Çocuklar İçin Bach adlı, Athena'nın piyanosunun üstünden eksik etmediği nota derlemesinden alan romanda müzik şüphesiz başlıca laytmotif. Otizmli Billy dahil herkesin müzikle kendince, kendi kişiliğini yansıtan "kusurlu" bir ilişkisi var. Dexter bağıra çağıra opera aryaları söylüyor ve böylece dışavurumcu, ilgi bekleyen karakterini açığa vuruyor, Athena arada sırada "yüzüne ateş basmasına" rağmen sessiz sessiz piyano çalmayı öğreniyor, Elisabeth'in sevgilisi hovarda bir rock müzisyeni ve Billy sadece müziğe tepki veriyor.

1999'da verdiği bir röportajda yazmanın "patchwork bir örtüyü dikişsizmiş gibi göstermek" olduğunu söyleyen Garner'ın, yetmişli yılların Melbourne'ünde farklı bakış açıları, beklentiler ve hayat tarzları arasında ustaca gidip gelerek dokuduğu Çocuklar İçin Bach yoğun anlatımı, "çoksesli" üslubuyla kendi içinde bir başyapıt.

 
2. Hamur, karton, 104 sayfa, 2021
ISBN: 9789750848988 
 
 
 
 
     
     

Yeni Eklenenler

  • Çikolata Çikolata - Daha Fazla Çikolata!
    Elie Tarrab
    İnkılâp Kitabevi

    HEP DAHA FAZLA ÇİKOLATA İSTEDİĞİNİZİ BİLİYORUZ!

    Bir Başka Dünyanın Çocukları Köpekler - Köpek Sahiplenmek ve Bakımı
    Banu Aydın
    İnkılâp Kitabevi

    Şüphesiz “hayvan” deyince aynı şeyi anlamıyoruz.