Meşru Savunma - İngiliz ve Amerikan Hukukuyla Karşılaştırmalı - Işık Kitabevi
Logo

  • Yabancı
    Barbaros Altuğ
    İthaki Yayınları

    Yabancı

    biz burada iyiyiz'le başlayan üçlemenin son kitabı: yabancı. Askeri da... 

  • Anayasa ve Özel Hukuk
    Oya Boyar
    Oniki Levha Yayıncılık

     Anayasayı ve özel hukuku birbirinden farklı düşünme eğilimi aslında kamu huk... 

Türler » Hukuk » Meşru Savunma - İngiliz ve Amerikan Hukukuyla Karşılaştırmalı

Meşru Savunma - İngiliz ve Amerikan Hukukuyla Karşılaştırmalı


 

935.00 TL


Stok Durumu

Mevcut değil
Bu kitap stoklarımızda bulunmamaktadır, istekte bulunarak getirilmesini ve haberdar edilmenizi sağlayabilirsiniz.


 
Namık Kemal Topçu / Adalet Yayınevi
Tür: Hukuk

Meşru savunmaya ilişkin çalışmaların başlangıcında veya içeriğinde, bu kurumun ne kadar kadim ve evrensel olduğunu belirtmek için Cicero’ya yapılan atıfla (Oration in  Defence of Milo, 10) genellikle şu veya benzeri ifadelere yer verilir: “Meşru savunmanın  geçmişi, insanlık tarihi kadar eskidir. Bu bağlamda meşru savunma, insan tarafından oluşturulan bir kurum olmayıp; hukuk, bu kurumu kendi doğasından alıp yasalaştırmıştır”. Bu kurumun insanın doğasına ait olduğu ve saldırı altındaki kişinin içten gelen bir dürtünün etkisiyle saldırıyı püskürtmeye çalıştığı dikkate alındığında, ileri sürülen bu düşünce makul ve mantıklı görünmektedir. Bununla birlikte dikkati çeken husus, bu kadar eskiye dayanan bu kurumun hala kapsamı ve unsurlarıyla tam olarak oturmadığının görülmesidir.

İnsanın doğasında olan savunma güdüsünden kaynaklı olarak hemen herkesin fikir sahibi olduğu bu kurum, ceza hukukunun en bilinen kurumlarından biridir. Onun bu özelliği, kapsamının belirlenmesi zorunluluğunu da beraberinde getirmekte olup; izlenen suç politikası temelinde bu kurumun kapsamının belirlenmesi gerekmektedir. Bu bağlamda meşru savunma kurumu, bu kurumun özellikleri ve kapsamı bu çalışmanın konusunu teşkil etmektedir.

Bu çalışmanın amacı, meşru savunma kurumunu tüm detayları ile mukayeseli bir biçimde ele almaktır. Bu amaç doğrultusunda bu çalışmada; hem Türk hukukunda hem de  karşılaştırmalı hukukta bu kurumun ele alınış biçimine ve tartışılan hususlara, bu hususlara  ilişkin değerlendirmelere, uygulamanın bu kurumu ve tartışılan hususları ne şekilde ele  aldığına, ulaştığı çözümlerde isabet bulunup bulunmadığına, mevcut düzenlemelerin tartışılan  sorunların çözümünde yeterli olup olmadığına, değişiklik ya da ilave düzenlemeler  yapılmasının gerekip gerekmediğine ve bu doğrultuda düzenleme önerilerine yer verilecektir.

 
1. Hamur, karton, 1166 sayfa, 2022
ISBN: 9786258038811 
 
 
 
 
     
     

Yeni Eklenenler

  • Çikolata Çikolata - Daha Fazla Çikolata!
    Elie Tarrab
    İnkılâp Kitabevi

    HEP DAHA FAZLA ÇİKOLATA İSTEDİĞİNİZİ BİLİYORUZ!

    Bir Başka Dünyanın Çocukları Köpekler - Köpek Sahiplenmek ve Bakımı
    Banu Aydın
    İnkılâp Kitabevi

    Şüphesiz “hayvan” deyince aynı şeyi anlamıyoruz.