İnsanın Yanlış Ölçümü - Işık Kitabevi
Logo
Genres » Bilim » İnsanın Yanlış Ölçümü

İnsanın Yanlış Ölçümü


 

150.00 TL


Stock Statement

Mevcut
In stock, usually ships in 3 days.


 
Stephen Jay Gould / Versus Kitap Yayınları
Genre: Bilim

Antropolog Michael Little bir söyleşisinde "Kendi bilim dalımın tarihi hakkında pek konuşmamayı tercih ederdim, çünkü çok mahcup olurdum ve utanırdım" der. Stephan Jay Gould'un İnsanın Yanlış Ölçümü (The Mismeasure of Man) başta antropolojinin ve daha sonra biyolojinin bu utanç verici yüzünü en çıplak hali ile gözler önüne serer. 

Gould, Harvard Üniversitesinde biyolojik belirlenimciliğe karşı uzun yıllar 'Sosyal bir Silah Olarak Biyoloji' dersini vermiş, bir akademisyen ve aynı zamanda politik bir aktivist olarak yaşamını sosyal eşitsizliği, bencilliği, saldırganlığı ve genel olarak kötülüğü biyolojik geçmişimize bağlayan indirgeyici anlayışa karşı mücadeleye adamıştır. Bu kitap, insanın düşünsel yetenekleri ve sosyal davranışlarındaki çeşitliliği ırksal farklılıklara dayalı matematiksel hesaplamalar ile açıklamaya çalışan bakış açısına karşı bir paleo-biyolog tarafından yazılmış en önemli çalışmalardan biridir ve Gould'un bu soruna karşı duruşunu karakterize eden en keskin hamlesidir. 

Gould'un bu kitap ile yapmak istediği uyarı, sosyal canlılar olarak düşüncelerimizin ve davranışlarımızın kültürel ve sosyal etmenlerden biçimlendiğini düşünmek yerine, bunun bir eşitsizlik gerekçesi olarak biyolojik farklılıklarımızdan kaynaklandığını düşünmenin tarihteki korkunç örneklerine dikkat çekmektir. Bu anlamda İnsanın Yanlış Ölçümü okunmayı fazlasıyla hak eden bir eser. İyi okumalar!

 
2. Hamur, karton, 450 pages, 2014
ISBN: 9786054972012