Bir Sır Adam - 1955/1974 Döneminin Saklı Tarihi - Işık Kitabevi
Logo
Genres » Kıbrıs Kitapları » İnceleme-Araştırma » Bir Sır Adam - 1955/1974 Döneminin Saklı Tarihi

Bir Sır Adam - 1955/1974 Döneminin Saklı Tarihi


 

400.00 TL


Stock Statement

Mevcut
In stock, usually ships in 3 days.


 
İlter Kırmızı / Eser Sahibinin Yayını
Genre: İnceleme-Araştırma

 

“Hürriyet Daily News’un eski yayın yönetmeni, Gazeteciler Cemiyeti’nin proje koordinatörü Kıbrıslı usta gazeteci Yusuf Kanlı‘nın ‘keşke’si, İlter Kırmızı‘nın ortak bir çalışmanın ürünü olan “1955-1974 Döneminin Saklı Tarihi, Bir Sır Adam” adlı eseri:

Değerli dostum Osman Kırmızı ile gazeteciler Güven Uludağ ve Koral Özkoraltay’ın ortak gayretleriyle kitaplaştırılan bu eser, bir Türk Mukavemet Teşkilatı (TMT) mücahidinin anılarını aktarıyor. Son dönemde elime aldığım en değerli kitap oldu. “Boz Petek Beyi Tufan” kod adlı TMT komutanının anıları ve birbirinden değerli belgelerden oluşan kitap basılalı neredeyse iki ayı geçmiş. Ankara’ya bana ulaşması da oldukça zaman aldı. Neyse ki ikinci baskısı yapılırken nihayet kitap elime geçti ve okumaya başlayabildim. Bu kitabı o kadar özlemle beklemişim ki, okuma listemdeki Murat Yetkin’in “İyi Günler Bay Başkan,” Ali Tartanoğlu’nun “Yalnız Adam Mustafa Kemal” ve İbrahim Gündüz’ün “O Soruyu Biz Sormayalım” kitapları ikinci plana düştüler.

Konu enteresan. Türünde bir ilk. TMT geleneği ve konuşmama yemini nedeniyle şimdiye kadar anılarını kitaplaştıran ya da bu kadar açık şekilde olayların gelişimini anlatan, dahası iddialarını belgelerle destekleyen bir Kıbrıs Türk direniş lideri olmadı desem yeridir. TMT’nin lideri Rauf Raif Denktaş, ya da kod adıyla “Toros” bile anılarında bu dönemle ilgili bu kadar derinlikli izahatta bulunmamıştı.

Gizlilik yemini nedeniyle Kıbrıs Türk toplumunda ve Kıbrıs ile ilgili çevrelerde, özellikle de 1963 olayları çeşitli efsanelerle, çoğunlukla da genellemelerle anlatılıyor. Mesela ilk kurşun ne zaman, nerede atıldı? Ya da Rum saldırılarında 21 Aralık 1963 gecesi verilen ilk şehit kimdi? 20 Aralık 1963’de İsmet İnönü hükûmetinin görevden ayrılmasıyla Kıbrıs olaylarının başlaması arasında ilişki var mı? İlk defa yayımlanan TMT belgeleriyle zenginleşen, birinci ağızdan anlatımla eşsiz bir derinlik kazanan, üç değerli yazarın kalemiyle güzelleşen ve 80 yaşını çoktan aşmış “Boz Petek Beyi Tufan” tarafından doğruluğu onanan kitap tam bir hazine. Tabii ki kitabın içeriğiyle ilgili bilgi vermek istemiyorum. Arzu edenlerin Türkiye’de henüz bulunmadığından Kıbrıs’tan kitabı tedarik etmeleri gerekiyor.”

Alıntı: https://journo.com.tr/gazeteci-kitap-onerileri-keske

 
2. Hamur, karton, 531 pages, 2, 2023
ISBN: 9789925593668