Dengesiz Adım ve Diğer Öyküler

Fiyatı: 150 TL120 TL

Yazar: Hristos Hacıpapas

Yayınevi: Işık Kitabevi Yayınları

Tür: Edebiyat / Öykü

Sayfa sayısı: 184

Kapak türü: Karton

Kağıt türü: 2. Hamur

Dil: Türkçe

Baskı: 2013

Kıbrıs kitabı

Barkod: 9789963740178

"... Samimiyetsizliğe, körü körüne milliyetçiliğe, haksızlıklara, adaletsizliklere tahammülü yok Hacıpapas’ın. Müstehzi, eleştirel bir yaklaşımla bu samimiyetsizliği, milliyetçiliği, haksızlığa adaletsizliğe yol açan ırkçılığı beslediğini düşündüğü kilise, devlet, EOKA ve dönemin İngiliz Yönetimi gibi kurumlara, bu kurumları kendi çıkarları doğrultusunda yöneten din adamlarına, siyasetçilere, teşkilatçılara, bürokratlara, irili ufaklı burjuvalara sataşmaktan kendini alamıyor öykülerinde.

Kindar değil fakat kendisine veya başkalarına yapılan haksızlıkları unutmayan, hesabını sormak için sabırla bekleyen, gerekirse pire için yorgan yakmaktan çekinmeyen, kötücül olmaya meyilli bir doğası var karakterlerinin. İster evlilik olsun, ister mesleki yaşantı, isterse daha başka aidiyetler, insanı köleleştiren düzenlerin her türlüsüne karşı sürekli bir mücadele içerisinde, bu aykırı karakterler.

Milena, 18 Dikiş, Robot gibi öykülerinde, yanlarında çalıştırdıkları göçmen işçilere karşı insanlık dışı yaklaşımlar sergileyen ‘patron’lar, toplumun geriye kalanının çürümüşlüğünün, kokuşmuşluğunun somutlaşmış birer örneğidir adeta. İnsanlık olarak açgözlülüğümüzün, kendini beğenmişliliğimizin, kibirliliğimizin çirkefiyle kirlettiğimiz bu hayat, bin bir dalavereyle, başkaları ve doğa pahasına kurduğumuz bu düzen, eninde sonunda tepetaklak olmaya yazgılıdır. Yazara göre kapitalizmin bataklığı tarafından yutulmamızı engelleyebilecek can yeleği ise, bir an önce paranın hükümranlığından kurtularak hümanist ve çevreci bir yaklaşımı, yaşantılarımızın belirleyici unsuru haline getirmekten geçiyor.

Gerçeklik, kurmaca, düş, hafızanın yanıltıcılığı gibi yanardöner kavramların, mükemmel bir ustalıkla harmanlandığını görmek mümkün, Hacıpapas’ın öykülerinde. Soyut-somut, hayal-gerçek arasındaki o varlığı kuşkulu perde, neredeyse tamamen saydamlaşabiliyor, öykü ilerledikçe. Gerçekten yaşanmış olanlardan yola çıkarak oluşturulmuş bir anlatıyı okuduğunuzu düşünürken, (ya da okuduklarınızın gerçekliğine kendinizi kaptırmışken) bir bakmışsınız, yazarın kurguladığı gerçeklik’le sizin algılamaya koşullandırıldığınız gerçeklik’ler birbirlerinden çok farklı.

Bu geçişlerin, nasıl/ne zaman gerçekleştiğini bulabilmek için, geriye doğru bir okumaya giriştiğimi itiraf etmeliyim defalarca. En beğendiğim öykülerinden Disk Atıcısı Gibi öyküsünde, meşe ağacının altında can çekişen yaralı karganın gözlerindeki morluklardan, ölüm döşeğinde yatan babasının gözlerine geçişi, usta yönetmenlerin filmlerinde görmeye alıştığımız o büyüleyici kamera geçişlerini çağrıştırıyor adeta.
Kıbrıs Edebiyatı’nın en önemli eksikliklerinden bir tanesi olan mizah, Hacıpapas’ın yaşama yaklaşımının, dolayısıyla da öykülerinin, belirleyici unsurlarından. Satılık Fiyort, Bay Radesku’nun Açlığı bunun en güzel örnekleri.

 Erotizm ve toplumsal kaygılar sebebiyle bastırılmış, doyurulmamış diyebileceğimiz kışkırtıcı bir cinsellik, öykülerin can suyunu emdiği köklerinden bir başkası..."

Jenan Selçuk - Gaile Sayı: 224 - 28 Temmuz 2013

Edebiyat / Öykü

İletişim

Polis Sokak No: 16 Lefkoşa - Kıbrıs

Telefonlar: 0392 2287595 - 0392 2277443 - 0548 868 4745 (whatsapp)

e-mail: isikkitabevi@gmail.com

Çalışma Saatleri: Hafta içi 08.00 - 18.00 Ctesi: 08.00 - 16.00

İş bankası Hesap No: 

Işık Kitabevi Şti Ltd.

TR88 0006 4000 0016 8130 0644 32

Facebook sayfamız

instagram

Telif hakları saklıdır, © 2023, Işık Kitabevi

Tasarım ve programlama TechnoLink Software